h1

Februarie 2, 2010

azi la carturestiul inca intristat de plecarea lui cosmin lungu a avut loc o lansare de carte = serban foarta. printre rostirile de versuri si-au facut loc povesti extrem de personale si lafel de puternic personalizate, in dulcele (si deseori intepatorul) stil al maestrului.

titlul „nu stiu altii cum sunt” pare unul riscant, dar sentimentul meu este ca serban foarta il poate face cistigator, imprumutind, ba nu, transferind „copilul universal” (sintagmele stantzate adinc in mintile noastre credule in ciclul gimnazial de catre d-na amzulescu) de la ozana (cea…) pe alt mal, linga piciorul podului lui traian si submersa ada kale.

fiecare fraza a lui serban foarta este o capsula de spirit, asa ca orice fragment din povestirile nostalgice ale acestui mare, sarmant paseist ar merita inregistrat. eu ma voi multumi sa mentionez o expresie care mi-a placut si mi-a displacut in egala masura: „cind s-a inchis dunarea” (momentul cind relatiile dintre ro si yu s-au racit, ca urmare a includerii lui tito in categoria tradatorilor valorilor comuniste).

am o banuiala ca plastica expresie „s-a inchis dunarea” nu este in mod necesar produsul original al poetului; pare ceva endemic, o vorba pe care o schimba intre ei cei care considerau fluviul ca fiind o extensie a gradinii sau copilariei proprii.  daca e asa, meritul poetului nu este cu nimic mai mic, dimpotriva.  intre aranjarea cind laborioasa, cind ludica a fonemelor, pe de o parte si eternul erotism, pe de alta, poetul este si un istoric subiectiv, viu,  sensibil pina la identificare cu emotiile celor care au trait razboiul sau comunismul pe malul nordic (sever) al dunarii.

ar mai merita pomenit faptul ca lui serban foarta copil i s-a parut ca supramarketizatul lenin uzurpa numele junei leni, pentru care dinsul avea trairi amoroase…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: