h1

timisoara, intre mica viena si marea copsa mica

Septembrie 30, 2010


Dupa o cercetare intocmita de revista Capital anul trecut, urbea in care (supra)vietuiesc este no 2, dupa Bucuresti, intr-un top al localitatilor din Ro. Se spunea in articolul respectiv ca in ciuda poluarii&stress-ului cotidian, situatia economica a orasului, sansele de angajare pe care le ofera piata locala a muncii si nu in ultimul rind posibilitatile de odihna activa (oferta culturala, sport samd), situeaza orasul nostru in zona celor mai interesante locuri in care sa traiesti (din Ro, evident). Au mai fost sondaje care spuneau ca de fapt dpdv al perceptiei romanilor, in general, Timisoara ar fi de fapt prima optiune pt o eventuala viza de flotant/stramutare. Ceea ce doresc sa semnalizez este ca in acest moment Timisoara este in mod cert cel mai prafuit/poluat oras mare din Romania, asa ca, dragi romani/solicitanti de azil, be careful what you wish for! Nu cred ca este o surpriza pentru nimeni faptul ca un oras mare, in dezvoltare, este un loc mai polua(n)t decit media. Totusi, Timisoara nu este nici pe departe cel mai mare oras din Ro, si nici dezvoltarea de pe malurile Begai nu mai are ritmul vioi din anii precedenti; totusi, poluarea a crescut semnificativ, fapt constat atit de cercatarile celor indrituiti sa le faca, cit si de sistemele respiratorii ale timisorenilor. Recent am aflat de la radio Campus ca planurile investitorului Continental (campionul absolut al poluarii locale), care au fost deja discutate in presa, includ o extindere a liniei de productie care presupune folosirea negrului de fum**. Blestemul dezvoltarii: orasul princiar al gradinilor/rozelor se transforma intr-un batracian negru. De fum.

*Copsa mica este o localitate din judetul Sibiu, care a devenit cunoscuta dupa ce a fost catalogata drept drept cea mai poluata localitate din Europa, pozitie care o detine si la ora actuala. Poluarea se datoreaza unei platforme industriale comuniste, care producea negru de fum, azi inchisa, precum si investitiilor “strategice” din timpurile postlovilutzioniste.

** De la scrierea celor de mai sus extinderea mentionata, intr-o prima instanta blocata de un ong de mediu, a fost aprobata de consiliul local. Se pare ca dracul nu era chiar asa de negru (de fum), ca hala de (re)productie nu ar fi de productie, ca lupul de fapt era un prieten de-al Scufitzei, ca ea era cea care-l hartzuia, impreuna cu o bunica recidivista, care, dupa cum s-a demonstrat, dupa verificari temeinice, a fost de la bun inceput un urs cunoscut ca vechi client al stirilor de la ora 5…..

sursa foto: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Copsa04.JPG

3 comentarii

  1. sad but true! ce putem face? o sesizare la protectia mediului?


  2. SO SO TRUE !!~
    dar totusi exista si atat de multi orbi !!

    Timisoara – European Capital of Culture 2020
    http://www.facebook.com/andreeapapp?ref=mf#!/pages/Timisoara-European-Capital-of-Culture-2020/109138755813022?ref=ts


  3. excelenta comparatie: mica Viena – Copsa Mica!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: