h1

despre limbajul iubirii

Ianuarie 16, 2011

Una dintre lucrarile pe care le utilizez atunci cind am in terapie cupluri, dar nu numai, este „The five languages of love” a lui Gary Chapman,. Din pacate in acest moment cartea nu mai poate fi gasita in librariile din Ro, fiind nu interzisa, ci sold out. Printre altele, cartea de psihologie „pentru mase”, dar care poate fi utila si celor implicati in consiliere/psihoterapie, isi propune sa ajuta cititorul sa invete cum sa-si comunice iubirea in mod eficient pentru sanatatea relatiei de cuplu.

Chapman identifica cinci principale limbaje ale iubirii, si sustine ca fiecare dintre noi are un limbaj al iubirii propriu, si ca, daca i se comunica iubirea in acel limbaj specific acest lucru duce la umplerea „rezervorului de iubire” personal. Nu doresc sa va privez de placerea de a descoperi singuri felul in care se poate face acest lucru si beneficiile starii de a avea rezervorul plin de acest miraculos combustibil, asa ca voi enumera aici doar care sunt, in viziunea autorului mentionat, cele cinci limbaje:

1 cuvintele apreciative (te iubesc pentru ca esti/faci…., esti minunat(a), ma faci sa ma simt ….. samd)

2 timpul de calitate (a fi atent cu adevarat, a oferi din timpul tau psihic partenerului atunci cind acest are nevoie)

3 cadourile (nu neaparat in beneficiul comerciantilor de la mall; intre floarea de pe perna, sapunul sculptat in puscarie si masina/casa visata existand a plaja larga de alegeri)

4 serviciile (plata unei facturi, preluarea unei responsabilitati casnice ce era bifata in „fisa postului” partenerului, cum ar fi curatenia sau spalatul vaselor)

5 atingerea fizica (mangaierea, imbratisarea, sarut, masajul, tinutul de mina si, evient, tot ceea ce mai doresc sa incerce persoanele care au implinit virsta sexului liber consimtit)

Cu toata aprecierea pentru premiata si premianta lucrare in top-urile vinzarilor (care, conform informatiilor de pe wiki, a fost tradusa in 38 de limbi), va invit sa ascultati o piese muzicala care a aparut in anul 1972, cu aproape douazeci si cinci de ani inainte ca G. Chapman sa lanseze conceptul de „five languages”, si eventual sa reflectati in ce masura una dintre cele mai vindute carti de psihologie de cuplu a fost influentata sau anticipata de un hit country/pop.

Piesa, lansata de placut urechii, dar si ochiului, Brenda Lee, va este probabil cunoscuta in varintele Elvis sau Pet Shop Boys si, cu putin noroc, in cea a lui Willie Nelson.
Poate ca e interesant de retinut si faptul ca Brenda Lee are un album care se numeste Emotions, in care este si un cintec „I’m learning about love”.

Mai jos, o parte din textul piesei, cu unele sublinieri facute pentru cititorul grabit.

„Maybe I didn’t treat you,
Quite as good as I should have
Maybe I didn’t love you,
Quite as often as I should have
Little things, I should have said and done,
I just never took the time
You were always on my mind,
You were always on my mind
Maybe I didn’t hold you,
All those lonely lonely times
And I guess I never told you,
I’m so happy that your mine

If I made you feel second best,
Well I’m sorry I was blind
You were always on my mind…..”

3 comentarii

 1. bine-am venit 🙂
  e grele relatiile intre perfectionisti!
  dar si cu rezultate pe masura cand reusesc


  • aferim „bine ai venit”, Catalin!

   cred ca relatiile unui perfectionist cu lumea sunt consumatoare de resurse; atunci cind sunt doi la un spatiu locativ, pot specula ca iese fie armonie, adeca nevroza complementara, fie o uzura cit casa poporului


   • corect. d-aia am auzit ca unii muncesc la a nu mai fi perfectionisti 😉Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: