h1

Casnicia, contract social pe perioada (in)determinata

Ianuarie 19, 2011

Am mai pomenit despre conferinta europeana de terapie de familie si cuplu. Anul trecut la Paris, urbea recunoscuta ca epicentrul romantismului.

Ar merita sa scriu pe larg despre experienta respectiva, ca si despre timpul de calitate petrecut acolo alaturi de prietenii si rudele care s-au relocat pe Sena. Pina atunci, la fel de interesant imi apare faptul ca tot la Paris, si nu f departe in timp, a avut loc un alt eveniment important, care are aproape la fel de multa relevanta pentru domeniul meu de activitate. Dat fiiind ca ne-am pus recent de acord ca terapia si indragostirea nu merg foarte bine impreuna, probabil ca va dati seama ca nu este vorba despre un targ de nunti. Desi in capitala vorbitorilor de hexagoneza sunt cele mai cunoscute targuri de acest gen, evenimentul la care ma refer este opusul (sau complementarul). Targ de divort.

Primul targ de „divort si despartire” a avut loc in Viena in anul 2007. Alegerea geografica este de inteles, daca ne gandim ca in Austria mai bine de jumatate dintre casnicii se termina prematur, si in Viena mariajele (pre)scurtate ajung la un procent de 66% din totalul celor care au spus „da” in fata autoritatii indrituite sa-i declare uniti pe veci.

Intre timp, targuri de divort si despartire au avut loc in Olanda, Elvetia, si nu in ultimul rand Paris 2010.

Care este ratiunea de a exista a unui astfel de eveniment? Ca participantii sa aibe acces la informatie despre costuri, variante si mai ales modalitati de prevenire a „blocarii in proces”. Adica, dupa etapele mai mult sau mai putin obligatorii avocat/mediator, judecator, notar, membri familiei sa inteleaga in ce fel pot sa ofere suport celor care trec prin experintea unei despartiri/a unui divort. Ca cei care au avut o relatie afectiva si/sau oficiala, de lunga durata, sa aibe acces la informatie, ghidare si suport in regasirea echilibrului interior. In plus, in acest moment, spre deosebire de primele experimente, evenimentele de acest gen nu mai includ expozanti care sa faca teste ADN sau detectivi particulari.

Daca tot am deschis subiectul divortului si am pomenit de aspecte care tin de sfera sanatatii mentale, iata care sunt concluziile unui studiu international coordonat de Kate Scott, psiholog clinician din Noua Zeelanda: in urma unei cercetari facute pe un esantion de 34493 de persoane din 15 tari, reiese ca persoanele care se casatoresc au de castigat in termeni de sanatate mentala, si ca acest lucru nu este valabil doar in cazul femeilor, cum a demonstrat un studiu anterior. Asta insemna ca atit barbatii, cit si femeile care sunt intr-un mariaj au mai putine sanse sa dezvolte o afectiune psihica, decit cei din grupul necasatoritilor. Acest lucru ma face sa reflectez la experimentul pomenit de Daniel Goleman in Emotii vindecatoare (lucrare asupra careia voi reveni): o maimuta a fost expusa la zgomote deranjante si la lumina f puternica, apoi a fost masurat nivelul de cortizol (hormon asociat stress-ului, fricii) in corp. Cind in cusca a mai fost introdusa o maimuta, nivelul de cortizol a fost doar la jumatate fata de valoarea din varianta single. Chiar daca o paralele intre maimutele, respectiv cusca din acest experiment, respectiv oameni si casnicie, risca sa nu fie pe placul creationistilor militanti, va invit sa luati in considerare imaginea problemelor cotidiene/exceptionale (stress, anxietate de un fel sau altul, traume) ca luminile&zgomotele din experiment, si injumatatirea nivelului de cortizol ca o impartire a grijilor, responsabilitatilor samd.

Revenind la studiul facut de Kate Scott in colaborare cu OMS si prezentat in the British journal of Psychological Medicine, in acest material se sustine ca persoanele care au trecut prin experienta unui eveniment asociat unei rupturi, cum este divortul, si prin stress-ul indus de toata gama de modificari existentiale aferente, sunt mai predispuse/vulnerabile la afectiuni din sfera psihica.

Fara sa fiu un adept al divortului facil, dar avind rezerve serioase vis-a-vis de casniciile resuscitate „cu orice pret”, pot doar sa ma intreb daca, pe linga aspectele pe care le-am subliniat mai sus, autorii au luat in considerare varianta ca persoanele care au divortat si dezvoltat probleme psihice dupa acest moment de cotitura in viata lor sa fi prezentat (manife)stari specifice afectiunilor respective (iritabilitate sau lipsa de energie, rigiditate cognitiva, raceala emotionala samd) si inainte de divort, respectiv imbolnavirea per se.

Adica, sa se ia in considerare si posibilitatea ca divorce-ul sa fie in pozitia de divortat pt ca era predispus la afectiune psihica, si semnaliza (in mod involuntar, evident, si disconfortant pentru partener) acest lucru partenerului/lumii in perioada cind era inca in casnicie, si nu (doar) afectat psihic pentru ca a divortat.

4 comentarii

 1. 1. procentul intr-adevar mic, de cupluri care reusesc sa fie resuscitate. Insa calitatea creste, daca se invata din experientele trecute.
  2. peste 60% din cuplurile divortate, care se recasatoresc (cu altii) divorteaza din nou (nu invata nimic din experienta anterioara)
  3. totul mai facil acum in .ro
  http://www.gandul.info/news/divortul-la-primarie-noutatea-inceputului-de-an-avantaje-e-rapid-si-e-gratis-7881841


 2. Corect, se poate ca un cuplu care trece prin examenul unei perioade grele/conflictuale sa iasa mai „intelept” din asta, si sa fie vaccinat pentru situatiile de acest gen care vor urma.
  Din punctul meu de vedere o posibila capcana este ca lupta pentru salvarea cuplului sa se transforme in una cu partenerul, la fel ca in poanta cu „nu o sa mai avem parte de razboaie, dar o sa fie o lupta pt pace ca nu o sa mai ramana piatra pe piatra”….


 3. Divortul in sine poate afecta foarte diferit , deoarece exista o multitudine de conjuncturi…La mine a fost o eliberare de compromisuri, de griji, o eliberare psihica chiar.Ce m-a afectat a fost faptul ca a trebuit sa tocesc si eu dalele tribunalului, sa respir aerul greu de respiratiile negative de acolo…
  Cred in continuare in resuscitarea vietii unui cuplu, dar pentru asta trebuie sa existe dorinta comuna de a merge mai departe, in nici un caz unul sa il care pe celalalt intr-o directie.Iar ideea de a continua o casnicie pentru copii este gresita, ei sufera oricum…


 4. Indira, multumesc pt contributia cu note puternic personale. este cu adevarat un aspect important faptul ca ideea de divort este cumva contaminata prin asocierea locativa cu faptele penale si litigii de tot felul.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: