h1

AntropoLogica lui ”RUN, FOREST , RUN!”

Februarie 22, 2011

“Lupta sau fugi!” este un mecanism adaptativ primar, ceva care tine de cea mai veche parte a creierului nostru, amigdala, sau “creierul reptila”. Este un raspuns moderat biochimic prin care putem evita/transa in timp util o situatie periculoasa, sau, in context social, sa fabricam una, pentru noi sau pentru cei din jur (prin comportamente violente, de exemplu).

Una dintre cele mai simple si decente definitii ale stress-ului este ca te simti “stresat” atunci cind simti nevoia sa fugi dintr-un loc sau sa te lupti cu cineva/ceva, si nu poti face nici unul dintre aceste doua lucruri.

Legat de alergare, o teorie pe care am intilnit-o prima data la Constantin Balaceanu Stolnici spune ca unul dintre principalele avantaje pe care noi, oamenii, le-am avut in cursa cu alte specii, a fost abilitatea de a alerga bine pe distante lungi.

Luind in considerare pozitia pe care omul o detine in lantul trofic, in lungile debate-uri asupra a ceea ce constituie esenta umanitatii, citeva dintre cele mai importante propuneri (in afara celei cistigatoare in cultura noastra, capacitatea de auto-perfectionare) au fost “limbajul” (ca instrument de gindire), “ratiunea” (care, asa cum am aflat mai recent, este de fapt mai degraba interpretata de limbaj, pentru ca noi gindim de fapt prin intermediul imaginilor), si “compasiunea” (sau emotiile in general).

In videoclipul de mai sus Christopher McDougall ne prezinta un exemplu impresionant din atletismul modern, poveste relevanta pentru relatia dintre doua dintre aspectele atinse mai sus; el pune in legatura alergarea, capacitatea de a se deplasa in viteza pe distante lungi, si compasiunea, ca baza a cooperarii. Ne gasim in fata unei indraznete propuneri de a explica succesul nostru, ca specie: alergarea, prin presiunea grupului (obtinuta prin comunicare&cooperare), nu apare ca rusinoasa&sanatoasa, ci tehnica de vinatoare “sincron”. Eficienta acestei tehnici a dus la acces superior la resurse, mai mult timp liber, de unde picturile rupestre, jocul cu focul, folosirea batului si a telefonului mobil.

In acest context, “RUN, FOREST, RUN”, unul dintre cele mai populare citate din cinema-ul contemporan, este unul dintre cele mai relevante pentru aceasta acceptiune a esentei umanitatii. Avem in el comunicare si compasiune, pe de o parte, si indemn intru alergare, pe de alta.

Va imbratisez, “trebuie sa fug”!

One comment

  1. asa, asa, fa reclama 🙂
    mie imi place teoria lui nenea. mai mult ca aplic de aproape un an tehnica „barefoot running” ce are mari avantaje.
    e in lucru un articol si la mine pe tema astaLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: