h1

sarmalele si franzelele pentru dictatori

Martie 21, 2011

„printre oamenii astia cu foamea de acasa potolita, pe mine libertatea ma lua cu ameteala. starea mi-era iute-schimbatoare, deprins cum eram cu deznadejdea si frica injositoare, iar creierul meu, cu supunerea.” zice herta muller in „leaganul respiratiei”

de la o conferinta de psihosomatica am ramas cu ideea ca popoarele care isi „impacheteaza” sugarii au sanse mai mari sa fie conduse de un dictator.

copii sarma/franzela sunt cei care ca adulti, ca urmarea a faptului ca au fost privati de posibilititatea de a explora ca sugari, se vor simti mai confortabil sub steagul/portretul unui vizionar, decit in cabina de vot. asta tine de memoria implicita, de limitarile senzoriale si motrice din perioada „impachetarii”. 

in plus, apare memoria explicita, cu aportul de „valori”/traditii: „capul plecat sabia nu-l taie”, sau imaginile cu isterii colective de adulare a parintelui schizofrenogen absolut.

cred ca este un exercitiu de onestitate (inclusiv fata de propriu trecut) sa admitem ca nici un dictator nu poate rezista o perioada lunga de timp in postura de maximum leader fara suportul unui fragment semnificativ spre majoritar din populatia pe care o pastoreste.  

poate ca exercitiul asertivitatii si cel al initiativei nu sunt usoare pentru multi dintre noi. poate ca riscurile libertatii ii fac pe acestia sa simta ameteala anxietatii cum le umbla dinspre ceafa, pe linga timpla, catre frunte, si retur, asa cum a patit si leo, personajul din „leaganul” hertei m.

dar nu ne costa nimic sa „desarmalizam” copiii. singurul „risc” este ca acestia au o sansa in plus sa devina cetateni veritabili.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: