h1

din nou despre carte

Aprilie 6, 2011
Ieri un amic mi-a dat o carte cadou. In drumul de la ”cabinetul 1” la ”cabinetul 2” (sic)k, i know, am trecut pe linga casa, respectiv masina, si am lasat cartea pe un scaun al autoturismului. Dupa citeva pedale am avut un moment de ezitare si  mi-am spus ca ar fi fost bine sa pun cartea in portbagaj, asa cum fac cu geanta, aparatele foto/video, sa nu-i vina vreunui istet ideea sa ma lase si fara carte, si fara geam la masina.
Am inceput sa zimbesc, realizind ca reflexele mele vis-a-vis de conservarea res familiae (posesiunea familiei) sunt exagerate.
Pe linga faptul ca o carte nu (mai) prezinta perspectiva unei revalorificari semnificative din pdv pecuniar, presupun ca pentru o persoana pentru care cartea inseamna mai mult decit pretul, perspectiva de a face tandari un geam de masina nu este una atractiva.
Plecind de la aceste ginduri, ajung, via predictiile lui Bill Gates in ceea ce priveste viitorul suportului de celuloza, la prima persoana care a atins acest subiect sensibil: F.D. Lancaster, cel care, in 1978, plecind de la studiul activitatii bibliotecarilor, afirma ca ne indreptam catre o ”paperless society” si ca pina la sfirstul secolului 20 hirtia va fi istorie.
Numarul de abonati la ziare scade, si cu siguranta ca in foarte putine locuri din lume ziarele se mai netezesc cu fierul de calcat, sau aduna mai multi oameni in jurul dreptunghiului de caluloza imprimata, asa cum se intimpla inainte de aparitia radioului/tv. Totusi, necrologul d-lui Lancaster a fost mentionat si pe suportul clasic, pe hartie.
Un alt aspect interesant este ca in urma exploziei tehnologice din ultimii ani consumul de hirtie a crescut, atit prin numarul imens de printari home/office, dar si prin volumul foarte mare de publicatie (manuale, carti, reviste, materiale publicitare) conex industriei PC, cea care ii asigura o pozitie confortabila domnului Gates in topurile financiare ale lumii.
Putem fi de acord in fiecare moment cu baietii de la REM/Heraclic ca ”this is the end of the world as we know it”. Lumea noastra se reinventeaza in fiecare moment, dar acest fapt este intim de momentul Gutenberg, care, la mai bine de 500 de ani de la prima printare, este inca ”in carti”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: