h1

„naspa”

Aprilie 15, 2011

„-Buna ziua, doamna profesoara! Ce mai faceti?” „-Multumesc, prost!”

Asa incepeau dialogurile informale cu una dintre persoanele care ne introduceau in anii ’90 pe noi, studentii de la psihologie, in abc-ul psihoterapiei. Un exercitiu de sinceritate dus la extrem, prin incalcarea conventiilor sociale, un fel de „brinci” verbal catre comunicarea autentica.

Acum ma gasesc de multe ori in situatia de a pune aceasta intrebare (mai exact, o variatie a a ei= „cum va simtiti?”) in cadru profesional sau colocvial. Am notat in ambele contexte o simplificare a limbajului pe care doresc sa o subliniez mai jos.

De cele mai multe ori raspunsul este artificial: „multumesc, bine”. Se poate intimpla sa fie in concordanta cu realitatea, caz in care exista tendinta de a dezvolta, de a impartasi lucrurile bune. Daca nu este asa, si masca este data la o parte, atunci este destul de probabil, mai ales daca persoana din fata este una tinara, ca raspunsul sa fie: „naspa”.

Intr-un articol publicat in 2001 (intitulat, nu intimplator, „Pacatele limbii”), Rodica Zafiu semnaliza ascensiunea acestui cuvint si ne oferea si explicatii interesante vis-a-vis de etimologia lui. Astfel aflam ca este f probabil ca „utilul”, pandemicul, „naspa” sa provina de la un adjectiv rrom/tiganesc, „nasvalo”, care inseamna bolnav.

E cert că naşpa reprezintă o trunchiere a adjectivului naşparliu, care circulă în paralel – „o cutie de chibrituri de-alea naşparlii” (Caţavencu internaţional, 10, 1991, 3), chiar şi substantivizat – „”naşparliile”, cea mai de jos categorie (…). Naşparliu provine cu mare probabilitate din adjectivul ţigănesc nasvaló (cu accentul pe vocala finală şi cu varianta nasfaló, cf. Micul dicţionar rom-român al lui Gh. Sarău); acesta are sensul „bolnav”, de la care se poate imagina uşor o extindere negativă.”

http://www.romlit.ro/napa

Cu ceva timp in urma am (ex)pus in spatiul virtual niste fotografii facute de mine intr-un cimitir parasit. O amica le-a vazut, si am citit cu surprindere comentariul ei: „dubioase”. Contrariat, am rugat-o sa dezvolte, „in ce sens dubioase?”. Probabil ca i-am provocat un episod sanatos de ris, pentru ca ea de fapt scrisese de fapt „DUIOASE”. Atunci am inteles ca nu suntem scutiti de influenta acestor modificari ale limbajului, si ca expunerea repetata (sau agresiva) la anumite vehicule de sens ne atinge in moduri greu de anticipat.

Revenind la „naspa”, acest cuvint a devenit in acest moment un inlocuitor al exprimarii emotiilor de indepartare (cunoscute ca „negative”), acoperind o gama larga de trairi, de la suparare, frica, furie, pina la dezamagire sau dezgust. O astfel de abordare, simplista si rigida, ne face mai dificil dialogul intrapersonal, scazindu-ne sansele de a ne intelege, accepta si integra emotiile. Evident, in absenta acceptarii nuantelor si prin blocare unui travaliu integrator al propriilor stari, comunicarea noastra reala cu exteriorul va avea de suferit.

Limba este un sistem viu, constituit inclusiv prin interactiuni cu alte sisteme asemanatoare. Cuvintele pe care noi le folosim pentru a exprima emotii pot proveni din greaca sau latina, fie direct, fie prin franceza, sau alta limba mai „vizibila” (sic) pe harta vorbei/scriiturii, fie din alte limbi (engleza, germana, sau din familia slava).

Fara sa conteze originea in sine (limba rromales/tiganeasca), acest naspa, prin modalitatile pe care le foloseste pentru a se impune in peisajul (non)emotional si in cel (anti)social din Romania, si prin insasi realitatea pululatiei sale, imi aminteste de o specie alogena, un pradator agresiv scapat intr-un mediu in care speciile native nu au zestrea genetica sau capacitatea adaptativa de a se apara.

Il vad pe „naspa” ca pe sobolanul gri asiatic care mininca sau omoara orice, oricind, de la fratele/verisorul sau, imburghezitul sobolanul negru (perdantul „nasol”), pina la pasari, insecte, alte animale mici (toate cuvintele care acopera registrul emotional).

Naspa, nu-i asa?

sursa foto: stumptownmag.com

2 comentarii

 1. Naspa, ramas ca un exotism (ca oricare altul) pentru ca nasol era prea sumbru.


 2. Pentru prima oara pe un blog.deci nu ma pricep, dar sper sa invat.
  E prima oara cind am avut acest impuls….sa scriu pe un blog.Am descoperit ca am mai multe motive.In timp poate le expun.
  Pornind de la ce ati scris aici:
  De fiecare data cind cineva “puncteaza” un aspect esential, de fond, cu implicatii multiple, o « problema »…ca de exemplu aici, « simplificarea limbajului”, am o bucurie fata de stralucirea mintii, fata de vigilenta si ma astept sa nu se opreasca aici.Ma astept…sa mearga mai departe. Sa caute citeva cauze, sa formuleze citeva sugestii de solutii/ linii directoare. Deschiderea apetitului pentru a cauta solutii, pentru a reactiona, pentru a repara, pentru a participa…asta ma astept sa se intimple.
  Eu cred ca ar fi benefic daca fiecare dintre noi, cei bine intentionati, am face un pas in plus…de la a observa, de la a comenta, de a ne investi energia doar astfel.

  Nu credeti ca intii de toate nu stim sa ne identificam emotiile si astfel nu stim sa le asociem cuvintele potrivite?Cred ca nu avem cunostintele necesare si nici un limbaj comun asupra emotiilor..de aici se nasc mari dificultati in comunicare si in gestionarea emotiilor. Nu ne/a invatat nimeni, sau ne/au invatat gresit.
  Faceti parenting..o idee excelenta.Sunteti deschizatori de drum. Probabil undeva in ceea ce faceti ii invatati, pe parinti si copii,sa/si identifice CORECT emotiile.
  Va rog..extrapolati, multiplicati, daca doriti, daca puteti…in scoli, pe blog, in emisiunile TV la care participati, etc. Poate se obtine un efect de domino.
  LLLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: