h1

fluturasul era de fapt o vrabie. sau un corb

septembrie 28, 2011

Orice reclama care gaseste butonul emotional al potentialului consumator si-a indeplinit cel putin o buna parte din misiune. Un exemplu de reusita in acest sens poate fi considerat reclama cu fluturele (pro)pusa de Cosmote, material care bantuie retelele de socializare, bifand cantitati semnificative de likes&shares.

Trebuie sa recunosc de la inceput ca nici pe mine nu m-a lasat indiferent scena in care fiul exasperat de intrebarile tatalui isi manifesta furia intr-un mod lipsit de eleganta/respect, motiv pentru care va invit sa reflectam asupra-i.

In primul rind, sa identificam care este emotia pe care marseaza acest clip publicitar: este vorba despre vina, indusa intr-un mod “corect” din punct de vedere al comunicarii mass-media, adica avind tensiune, element surpriza, catharsis&all. Retinind acest apect, este interesant de retinut ca suntem in fata unei duble capcane, care vizeaza in egala masura personajul mai tinar, aparent cam iute la manie, cit si spectatorul acestui mini love(&guilt) story.

Daca trecem peste combinatia de vina, rusine, regret samd, pe care Fanus Neagu o definea ceva de genul “ca si cum as iesi cu manivela in fata lui tata”, nu trebuie sa ne surprinda ca adultul din imagine se comporta in afara normelor de respect filial. Din punctul meu de vedere, avem doua posibile explicatii, ambele “cistigatoare” pentru acest personaj:

1 tinind cont ca la virsta de trei (3) ani acesta nu stia ce este un fluture, si mai mult, simtea nevoia sa intrebe de douazeci (20) de ori “ce este asta?”, avem deja un tablou sumbru, in ne apare fie un copil nestimulat/neglijat, fie unul cu mari probleme in a retine informatia, ceea ce il plaseaza intr-o zona de risc si recomanda evaluare de specialitate

2 daca acel copil de trei ani, prin cine stie ce fenomen bizar, chiar nu a avut ocazia sa invete in trei ani de viata cum arata un fluture, si are capacitatile cognitive in grafic, avem o strategie educationala perdanta. Daca stai sa ii raspunzi de douazeci si una de ori, cu imbratisari samd, fara sa iei in considerare pe la intrebarea no 2/3 ca este cazul sa-i dai alta ocupatie, sa opresti acest joc obositor si contraproductiv, nu prea ai motive sa te miri ca acest copil se transforma intr-un soi de tiran la maturitate. Destul de probabil ca esti un parinte de ocazie/aniversare, deconectat de la dezvoltarea fizica si emotionala a copilului propriu, care sa gaseste in situatia de e inventa un joc absurd pentru a umple golurile lasate de prezenta ta neconvingatoare.

In fine, ne putem intreba daca batrinul din imagine are episoade de confuzie, pe fondul senilitatii sau pe cel al unei ereditati nefericite, exprimata si in intirzierile fiului, ori este un maestru al manipularii, un strateg cu mult timp liber care se joaca, lipsit de orice empatie, cu rabdarea si limitele fiului. In orice caz, avocatii batrinului= spectrul bolii, cel al neputintei si cel mortii, il protejeaza si ne sfatuiesc exigent sa facem un abonament de telefonie mobila, pt iertarea pacatelor filiale.

Dar, noul deux ex machina, Internetul, ne ofera o informatie pretioasa pentru demersul popus, pentru ca tot aici aflam ca starea de confuzie a batrinului are si o alta justificare, una benigna: de fapt, fluturele era initial o vrabie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: