h1

have a cigar(ette) – o noua dimensiune inspirationala a fumatului

Aprilie 8, 2012

„De cele mai multe ori se plingeau de tigarile pe care le tineau intre degete, de parca ar fi vorbit despre o durere de dinti cu care se deprinsesera pentru ca nu-i lasa nici o clipa, dind vina unul pe altul pentru ca nu izbutisera inca sa se lase de fumat, pentru ca atunci cind unul dintre ei se pornea pe tusit, gata-gata sa se inabuse, celalalt sa proclame – mai intai pe un ton triumfator si plin de voiosie, apoi cu ingrijorare si manie – ca avusese dreptate. La putin timp dupa aceea insa, ori unul, ori altul izbucnea furios:
„-La drept vorbind, doar tigara mi-a mai ramas, pentru numele lui Dumnezeu!”
Adauga apoi ceea ce citise prin ziare:
„-Se zice ca face bine la nervi!”

Acest fragment din Cartea neagra a lui Orhan Pamuk mi-a parut inspirat si inspirational, asa ca am decis sa incerc sa fac un pic de ordine in niste ginduri mai vechi pe tema fumatului.

Lucrind un timp destul de indelungat in preventia (ab)uzului de nicotina, m-am intilnit cu diferite teorii despre mecanismele de instaurare a dependentei.

Putem face un inventar la galop a unora dintre ele. Voi incepe cu cea clasica, teoria biochimica, a dependentei de nicotina. Aceasta se concentreaza pe faptul ca nicotina stimuleaza secretia de dopamina, hormonul „responsabil” cu senzatia de placere. Evident, aceasta teorie centrate pe fizic este completata de abordari psihologice. Ritualul in sine, nevoia de apartenenta, tendinte auto-distructive, fidelitati fata de modele familiale sau imagini de idoli, incercarile adolescentilor de a parea maturi, marketing-ul mai mult sau mai putin mascat al producatorilor d tigari si nu in ultimul rind psihanalitica blocare in faza orala sunt doar citeva dintre ele.

La acestea as adauga ceva, o teorie a carei patenitate/maternitate o impart neintimplator cu sotia mea, idei pe care in mod surprinzator nu le-am regasit pina acum in literatura de specialitate.
Pornim de la ideea ca principalul efect „pozitiv” al fumatului este faptul ca scade nervozitatea, agitatia, tensiunea samd. Calmeaza. Relaxeaza. „Inspira”, cu riscul de a ma repeta. Spun asta si pentru ca foarte multi oameni spun ca fumatul ii face mai eficienti, se pot concentra mai bine samd datorita acestui obicei. Si aici as mai adauga o intrebare pe care, ca nefumator, mi-am pus-o foarte mult timp: „de ce oamenii fumeaza dupa ce fac sex?”. Teoretic, dupa un act sexual acceptat si ”(ca-) in filme”, nivelul de dopamina ar trebui sa fie la cote maxime…

Si revin la ideea de mai sus. Ca fumatul „inspira”. La propriu. Inainte de toate, fumatul ESTE O TEHNICA DE RESPIRATIE. Si mai interesant este ca desi in interventiile adictiei de nicotina/fumat se folosesc tehnici de respiratie, teoria pe care acestea de bazeaza este cea de sorginte fiziologica: fumatorii in sevraj sunt agitati din cauza lipsei de stimulare a receptorilor nicotinici.

Opinia mea contrazice aceasta teorie; cred ca de cele mai multe ori acesti oameni erau anxiosi si/sau iritabili, tensionati samd inainte de a se lasa (si chiar apuca) de fumat, si ca prin inspirarea fumului produs de iarba dracului pur si simplu isi reglau respiratia prin inhalarea si retentia fumului, exact ca intr-o tehnica clasica de respiratie. Agitatia produsa de o cearta sau tensiunea indusa de o asteptare frustranta, anxietatea ce precede o intilnire importanta sau cea din pragul unei examen, toate acestea, si inclusiv hiperventilatia produsa de un orgasm hollywood-ian se pot regla prin practicarea respiratiei controlate. Adica inspirind, retinind si expirind cu masura.

Intelepciunea orientala stie si practica acest lucru intr-o forma non-morbida cu mult inainte ca Americile sa fie descoperite si ca Jean Nicot, ambasadorul francez in Portugalia, sa proclame in mediile aristocratice pariziene calitatile curative ale tutunului. Pacat ca in acest moment companiile care fabrica tigari se adeveresc a fi cele mai eficiente in promovarea tehnicilor de relaxare prin respiratie, ele parindu-mi mai vizibile, si cu siguranta mai rentabile decit scolile de yoga, arte martiale, psihoterapie, dans, actorie samd care lucreaza cu astfel de tehnici.

Nu in ultimul rind simt nevoia sa amintesc ca fumatul, aceast forma nociva de auto-terapie are efect doar pe termen foarte scurt si ca practicarea ei implica costuri financiare si de sanatate care ne afecteaza direct sau indirect pe toti, indiferent daca alegem sa fumam, sau nu, pasiv, sau nu.

One comment

 1. Doresti sa scapi de fumat si nu stii cum?
  Vino pe StopFumatul.ro si
  beneficiezi de un grup de sprijin care
  te va ajuta sa renunti intr-un mod usor,placut
  si alaturi de prieteni care au trecut prin ce
  simti tu si pe care poti conta.Intra pe forum:
  http://www.stop-fumatul.ro/forum/ si te vei
  convinge.
  Viorel.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: