h1

De la Beat(les) la beatitudine, via Bono and Dalai Lama

Aprilie 10, 2012

Primele emotii pe care le invatam sunt tristetea, frica, furia si bucuria, nu neaparat in aceasta ordine. Un raport nu tocmai echitabil, am putea spune: o emotie „pozitiva”, sau, mai corect spus, de apropiere, la trei din celalalt spectru afectiv. Acest raport se regaseste si in diferenta de volum dintre excelentele lucrari ”Emotii vindecatoare” si ”Emotii distructive” ale lui Daniel Goleman, care cuprind discuţii cu Dalai Lama ”despre raţiune, emoţii şi sănătate”. In prima dintre aceste carti am gasit o excelenta definitie a stress-ului, pe care datorita simplitatii si aplicabilitatii o folosesc de multe ori in procesele terapeutice: acea stare in care simti ca vrei sa pleci sau sa te lupti si nu poti face nici unul dintre aceste lucruri. ”Under pressure”, dupa cum bine punctau baietii de la Queen&David Bowie: ”It’s the terror of knowing/What this world is about/Watching some good friends/Screaming LET ME OUT…”.
Incercind sa leg acest post de cel in care am prezentat ipoteza ca unul dintre principalele ingrediente ale popularitatii de care se bucura fumatul ar fi faptul ca acesta are un efect calmant datorita faptului ca este o tehnica de respiratie. Va prezint doua exemple clasice din zona pop-rock in care tehnicile de relaxare de sorginte relaxare apar in mod mai mult sau mai putin explicit.
In clasicul „Across the Universe” al celor de la Beatles, apare mantra ”Jai guru deva/Om”, o evidenta consecinta a interesului lui Lennon pentru meditatia transcedentala. Silaba Om/Aum, ”sunetul universului”, careia, ca oricarei mantre, i se atribuie puterea de a induce transformare spirituala, este folosita pentru expiratia profunda, abdominala (si) in tehnicile de relaxare adaptate terapiilor moderne.
O alta aparitie, de asta data mai subtila, a unei tehnici de respiratie intr-un clasic care electrizeaza stadioanele este One al celor de la U2. In limba engleza ”One” este inlocuitorul exoticului Om/Oum, e aducere a nefamiliarului la familiar pe care terapeutii din zonele locuite de vorbitori de limba engleza o folosesc, cu mai mult sau mai putin succes, in tratarea problemelor de anxietate, management al furiei samd. Nu am nici o garantie ca Bono folosea aceasta tehnica de respiratie in perioada conflictuala in care trupa o traia in timp ce cauta raspunsul muzical pe care urma sa-l dea unificarii Germaniei, dar modul in care ”curge” aerul pe silaba One in ultima parte a cintecului sugereaza acest lucru. O buna ocazie sa amintesc faptul ca noi putem vorbi doar pe expiratie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: