h1

(vrem)uri si ambitii

Mai 2, 2014

Imagine

Am mai citat (poate si pe blog) povestea Zen cu inteleptul caruia i-a fugit calul, moment in care tot satul a inceput sa-l caineze, sa se intrebe cum se va descurca fara singurul animal care-l avea pentru lucrul pamantului, fapt care a obtinut din partea inteleptului raspunsul „Vom vedea!”.. Mai departe, povestea spune ca dupa cateva zile calul s-a intors, aducand cu el doi cai salbatici. Vecinii s-au minunat de norocul inteleptului si s-au grabit sa-l felicite, la care aceasta a raspuns, lapidar: „Vom vedea!”. La scurt timp, baiatul inteleptului si-a rupt un picior incercand sa imblanzeasa unul dintre caii cei noi.. Satul a fost din nou alaturi de intelept, suferind pentru un necaz in fara caruia inteleptul a raspuns, evident: „Vom vedea!”.La scurt timp regatul in care traiau inteleptul si fiul sau a fost atacat de regatul vecin, si toti tinerii din sat au fost chemati la oaste, cu exceptia fiului inteleptului, care a fost „scutit” din cauza piciorului rupt. Oamenii l-au invidiat sau s-au bucurat pentru laconicul si echilibratul lor consatean, care ca de obicei, a replicat: „Vom vedea!”.

Scriu acest lucru la cateva zile dupa ce in Romania a aparut „ordinului publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, a fost emis de MApN, MJ,SRI, SPP, MAE, MS, SIE si STS si aproba modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, ce urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare”, iar armata Ucrainei este in „alerta maxima de lupta”.

Daca facem cativa pasi inapoi, ne vom aminti ca nu cu mult timp in urma comentarii din spatiul public si privat ironizau felul in care miscarile civice din Ucraina au luat reflectoarele de pe investia logistica si de imagine facuta de Rusia/Putin prin Jocurile Olimpice de iarna.

Iata cum, ca in povestea de mai sus, sau ca intr-un meci de judo, situatia dezavantajoasa creata de pierderea influentei sovietice in Ucraina este folosita pentru ca Rusia&Putin sa obtina nu doar atentie, dar si valuri de sustinere populara si, nu in ultimul rand, teritorii. 

In tonul oriental asumat, voi continua cu o alta poveste de care mi-a amintit situatia geo-politica pe care o traim.

De data asta povestea este reala, din China antica, asa cum au pastrat-o cronicarii si cum apare in cartea „Functionarii divini” a lui Jean Levi:

Zhi Po, print ambitios si strateg renumit, dupa ce obtinuse prin presiune o provincie de 10.000 de suflete de la regalul Han, a facut o cerere similara regalului Wei. Printul din Wei, revoltat, a vrut sa refuze „Cand mi se cer pamanturi fara motiv, nu pot accepta!”. Ministrul sau a gasit in aceast situatie dificila o oportunitate:

„Tocmai pentru ca vi-l cere fara motiv trebuie sa-l cedati. Aceste pretentii exagerate vor semana spaima si indignare la ceilalti seniori, in timp ce pretentii lui Zhi Po nu vor face decat sa creasca si mai mult, marind nelinistea din imperiu. Da, dati-i acest pamant pentru a-i exalta hybrisul. Va ajunge sa-si infrunte toti rivalii, astfel ca vecinii sai, de frica, se vor alia impotriva lui. Cand se va ajunge aici, nu-i mai dau mult de trait….:”.

Asa o fi si in cazul ambitiosului Putin? „Vom vedea!”

sursa foto: http://putindaily.tumblr.com/post/2374349196/putin-as-a-matryoshka-doll

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: