h1

apusul neputintei dobandite

Noiembrie 4, 2015

un animal caruia i se aplica in mod repetat un stimul dureros, in conditiile in care acesta nu poate nu poate nici fugi, nici lupta va prezenta ceea ce Martin Seligman a numit „neputinta dobandita”. in limba engleza learned helplessness. o stare de docillitate care ar fi echivalentul depresiei umane. acest lucru apare si la persoanele care nu dau dovada de suficienta vointa care sa le confere functionalitlumanari centruate, la anumite categorii de populatie, cum sunt cele afectate de saracie cronica. sau, pana recent, la romani. conform specialistilor care incearca sa limiteze efectele saraciei, cel mai ingrijorator aspect al saraciei ar fi ca genereaza pasivitate. suna cunoscut?
ei bine, se pare ca pentru societatea romaneasca trauma colectiva cauzata de pierderea vietilor tinere in incendiul de saptamana trecuta a avut efectul unui electrosoc. terapia electroconvulsiva (inca mai) este folosita, in tratarea unor afectiuni psihice cum ar fi depresia severa, atunci cand terapia medicamentoasa si psihoterapia nu au dat rezultate.
pacat ca a fost nevoie de asta. mare pacat.
vestea buna e ca acest popor, pe care o suspectam ca fiind amorf, lesne de manipulat si, cel mai grav, resemnat, pare sa-si genereze, cu un pret imens si nedrept, o coloana vertebrala. in plus, sunt sanse mari ca manipularile si deturnarile care au functionat in decembrie 1989, sa nu mai „tina”. romanii au crescut. incet, chinuit, dar implacabil. se pare ca generatiile de paraziti al caror unic argument a fost cardasia, si tinerii lor urmasii, genetici sau ideologici, au reusit sa intarzie, dar nu sa stopeze procesul.
indiferent cat de mare va fi castigul la acest game/set, match-ul nu e incheiat. hai Romania!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: